Waarschuwing: de content van deze blog kan als schokkend worden ervaren.

Iedereen kent ze wel, of kent in ieder geval een paar liedjes uit de top 10 van de meest gedraaide uitvaartliedjes. Momenteel ziet de top 10 er zo uit:

1. Ave Maria – Diverse uitvoeringen (o.a. Andrea Bocelli en André Rieu)
2. Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time to say goodbye
3. Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou
4. Marco Borsato – Afscheid nemen bestaat niet
5. Frans Bauer – Een trein naar Niemandsland
6. Sweet People – En de vogels zongen
7. Mieke Telkamp – Waarheen, waarvoor
8. Ede Staal – Het is nog nooit zo donker west
9. Marco Borsato – Breng me naar het water
10. Vera Lynn – We’ll meet again
Bron: uitvaart.nl

En HET uitvaartlied van veel Surinamers: ‘Adjossi’ van Max Nijman.

Maar toen kwam ik dit plaatje tegen en deelde het op onze social media kanalen.

Zelf dacht ik gelijk aan Tupac met het liedje Hit em up, vanwege het grove taalgebruik. Als uitvaartplanner denk ik heel praktisch en dat liedje kan natuurlijk niet in een kerk, net als het dragen van een pet in de kerk. Het is gewoon not done. Maarja, toen dacht ik: wat als dat nou het lievelingsliedje van iemand was. Wie ben ik om te zeggen dat het niet kan of niet hoort? We kunnen het altijd vragen aan de voorganger.

Ik had geen idee wat voor reacties ik kon verwachten. Boze, afwijzende reacties van mensen die dit echt niet vinden kunnen of een paar voorzichtige opties had ik verwacht. Maar er werd heel enthousiast gereageerd.

Na zelf flink te hebben gelachen (soms van schaamte, want stel dat je een familie tegenkomt die dit nummer wel wilt. Probeer dan maar je gezicht in plooi te houden!!) hebben wij een top 10 gemaakt.

Dus bij deze presenteren wij de top 10 ‘foute uitvaartliedjes’ van uitvaartonderneming Milly 😉

1. Wake me up before you go – Wham

2. Stay’n alive – Bee gees

3. Follow the leader – The soca boys (vooral de eerste regels)

4. Celebration – Kool & the gang

5. Die, die my darling – Metallica

6. Highway To Hell – AC/DC

7. Another One Bites The Dust – Queen

8. I Will Survive – Gloria Gaynor

9. The Final Countdown – Europe

10. Superfreak – Rick James

En natuurlijk zijn er een paar ‘speciaal’ voor een crematie…

This girl is on fire – Alicia Keys

Let it burn – Usher

… of een begrafenis

Drop it like it’s hot – Snoop dog

Going Deeper Underground-Jamiroquai

Deze liedjes hebben natuurlijk geen uitleg nodig waarom ze zo ‘fout’ zijn. Want niemand wil horen dat zijn tante een ‘super freak’ was (ondanks dat oomlief het zo goed bij zijn vrouw vind passen) en tijdens het dalen van de kist in het graf werkt ‘Drop it like it’s hot’ ook niet helemaal lekker bij het beeld.

Iedereen denkt anders, de één vindt iets volkomen smakeloos terwijl de ander er van smult (vast ook met deze blog…). Dus zolang de locatie geen bezwaar heeft, mag een familie de muziek afspelen die zij bij hun dierbare vinden passen. Daar zullen wij nooit een mening over hebben (Nooit? Nou, ok we gaan het proberen).

De muziek draagt bij aan de sfeer tijdens een uitvaart. De muziek waarmee men binnen komt zet de toon voor de ceremonie en de muziek die men hoort tijdens het uitlopen speelt een grote rol bij de herinnering aan de uitvaart. Geen onbelangrijke keuze dus.

Natuurlijk is er tijdens een uitvaart verdriet, maar er is vaak ook ruimte voor een lach. Mensen geloven ons vaak niet als wij zeggen dat wij tijdens het regelen van een uitvaart heel veel lachen met de naasten. Juist omdat een overledene zoveel meer is dan een overlijden en soms de tragische manier waarop. Het is een persoon geweest met een eigen smaak en gevoel voor humor. Dat mag best naar voren komen en zo wordt een uitvaart persoonlijk.

Sommige liedjes hebben wel uitleg nodig tijdens een uitvaart, omdat andere aanwezigen de strekking anders niet snappen. Dan is dat ‘raar’ en sla je daar de plank volkomen mis. Maar sommige mensen hebben bij leven al een liedje uitgekozen waarvan zij vonden dat dat het beste bij hen paste. En als dat dan Stay’n alive is, dan dansen wij op de achtergrond lekker mee.

Door het zo in te vullen, plannen wij uitvaarten die ‘passen’ bij een overledene.

Whitney
Uitvaartplanner bij Uitvaartonderneming Milly

*Deze blog is ‘grappig’ bedoelt en absoluut niet om iemand te kwetsen.

Pin It on Pinterest

Share This
Open chat
Goedendag,
Waar kunnen wij u mee helpen?