Bijzondere mogelijkheden

Veel mensen denken onterecht dat hun ideeën niet mogelijk zijn vanwege regels en wetgeving. Maar er is weinig vastgelegd bij de wet en daarom zijn er heel veel dingen mogelijk.

Als uw idee niet in dit overzicht staat, dan mag u contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan er altijd voor open om wat nieuws te proberen.

Omhulsel

Alternatieve materialen
Een omhulling mag van diverse materialen zijn. Wol, vilt, hout, wilgentenen, en ook de zeer goedkope en eco-vriendelijke kartonnen kist.
Alternatief voor kisten
Het is niet verplicht om een kist te gebruiken, een baarkleed wordt ook gebruikt. Dit mag een mooie stof zijn die u zelf heeft uitgekozen, maar het mag ook uw eigen deken zijn.
Luxe kisten
Amerikaanse kisten zoals te zien is op tv worden in Nederland vooral gezien als luxe kisten.
Alternatieve vormen
Er zijn speciale kisten die het mogelijk maken om in een foetushouding begraven te worden. Maar ronde kisten of kisten in een speciale vorm zijn in overleg vaak ook mogelijk.
Kist bekleden
Een katoenen of linnen laag om de kist is mogelijk.
Eigen bekleding
De binnenkant van een kist kan bedekt worden met een zelf gekozen stof.
Krijtkist
Zo kan er een mooie boodschap meegegeven worden.
Alternatieve kleuren
Veel kisten zijn zwart, wit of houtkleurig. Maar een kist in uw favoriete kleur is ook mogelijk.
Eigen, persoonlijke print op de kist
Een verzameling foto’s, of een mooie print van een favoriete voetbalclub kunnen op een kist geplaatst worden.
Boekenkastkist
Gedurende het leven is deze kist te gebruiken als boekenkast. Om de kist te sluiten, worden de zeven boekenplanken gebruikt.

 

Vervoer

Eigen vervoer
U mag uw eigen vervoer gebruiken voor de laatste reis van uw dierbare.
Alternatieve kleuren staatsievervoer
De meest bekende kleuren voor rouwauto’s zijn zwart en grijs. Maar dat hoeft niet. Als een knalroze auto beter bij u past, dan is die optie er.
Uitvaartbus
Om de overledene tot aan het einde toe te begeleiden met een groepje van maximaal 15 familieleden en vrienden, kunt u kiezen voor deze vorm van rouwvervoer. Dat kan geheel naar eigen wens met hapjes, drankjes en muziek. Een rondrit langs plekken met emotionele waarde is een mooi alternatief voor een uitvaartdienst.
Motor
Er zijn speciale zijspannen die het mogelijk maken om de overledene mee te nemen voor een laatste motorrit.
Leentje de koe
Voor de koeienliefhebbers is er leentje de koe. Die kan met een platte kar maximaal 5 km de overledene vervoeren.
Fiets
De rouwfiets is een geschikt vervoersmiddel bij ‘groene’ uitvaarten.
Amerikaanse truck
Een stoere en vooral opvallende laatste rit is gegarandeerd met de Amerikaanse rouwtruck. Nabastaanden mogen de truck zelf besturen en er mogen 4 passagiers meerijden.
Koets
Een koets wordt vaak gezien als een klassieke en stijlvolle manier van vervoer.

Invulling dienst

Opstelling stoelen aanpassen
Als u rond de overledene wil zitten, of in een halve cirkel kan dat meestal.
Alternatieve locatie
Het is niet verplicht om een condoleance, afscheidsdienst en dergelijke in een uitvaartcentrum te houden. Dit mag thuis, in de open lucht of bijvoorbeeld in de gymzaal bij u in de buurt.
Uitvaart clown
Samen lachen kan soms een goede combinatie zijn met samen huilen.
Live ‘inchecken’ bij uitvaart
Voor vrienden en familieleden die te ver wonen, in het ziekenhuis liggen of om andere redenen niet aanwezig kunnen zijn, is er de optie om digitaal ‘in te checken’ bij de uitvaart. Zo kan de dienst op afstand, live gevolgd worden.
Consumpties
Veel uitvaartcentra hebben tegenwoordig een uitgebreid keuzeaanbod aan consumpties. Zelf consumpties meenemen is niet toegestaan, maar een officiële cateraar mag vaak wel de consumpties verzorgen.
Dragersgroepen
De dragers die de overledene naar het graf dragen zijn vaak heel rustig en statig. Er zijn diverse varianten mogelijk zoals, jonge heren, dames en het is ook mogelijk om op de Surinaamse wijze te dansen met de overledene.

Asbestemming

As verdelen
De as mag verdeeld worden en op diverse plekken worden verstrooid of worden bewaard.
Verstrooien per boot, helikopter, vliegtuig
Dit gebeurt meestal met het idee dat de overledene dan terugkeert naar de elementen water en lucht.
Bios urn
‘Het einde van een leven en de start van een nieuw leven in de natuur’. Deze biologisch afbreekbare urn is gevuld met zaad van de boom naar uw keuze en het as van de overledene. Als de urn begraven is, wordt deze vanzelf één met de grond er omheen.
As begraven
Stel dat u niet uitgestrooid wil worden, maar ook niet bewaard wil worden in huis, dan kunt u de urn laten begraven. Er zijn speciale urnengraven, urnenmuren, maar het mag ook in een ‘normaal’ graf, zodat u eventueel bijgezet kan worden bij een overleden dierbare.
Familie urn
Om ook na de dood samen te blijven kunnen er in deze urn as van meerdere personen worden bewaard.
Accessoires
Het is mogelijk om het as van de overledene te verwerken in diverse sieraden. Op deze manier is het mogelijk maken om het as van de overledene dichtbij te dragen. Voorbeelden zijn bedeltjes voor aan armbanden en hangertjes voor aan kettingen. Er zijn ook speciale horloges waarin een beetje as geplaatst kan worden.
Heliumballonnen
De as wordt op 25 kilometer hoogte verstrooit in de atmosfeer vanuit een grote ballon met een doorsnee van bijna 2 meter.

Alternatieven voor begraven

Zeemansgraf
Hoewel het in Nederlandse wateren niet is toegestaan, is een zeemansgraf in Engeland voor Nederlandse burgers wel mogelijk.
Natuurbegraafplaats
Eeuwigdurende grafrust op een plek midden in de natuur.

Pin It on Pinterest

Share This
Open chat
Goedendag,
Waar kunnen wij u mee helpen?